nieuws

Nutri-Score ontketent fel debat over etikettering in Duitsland

Wetgeving & Toezicht

Nutri-Score ontketent fel debat over etikettering in Duitsland

Niet alleen in België en Nederland woedt een debat over het nationale voedselkeuzelogo, ook in Duitsland is dat in alle hevigheid losgebarsten. Voor- en tegenstanders van het veelbesproken Nutri-Score logo buitelen over elkaar heen.

De Duitse Federatie voor de Levensmiddelenindustrie de BLL, de evenknie van de Nederlandse FNLI, lanceerde een front-of-pack labelingmodel dat een visuele weergave geeft van de voedingsstoffen in het eindproduct. Het BLL hanteert een soort taartpuntendiagram waarbij kleuren aangeven hoeveel zout, suiker, vet en calorieën een product bevat vergeleken met de dagelijkse Europese referentiewaarden voor de gemiddelde volwassene.

BLL labeling

Etiketteringssysteem

Het systeem van de Duitse FNLI maakt het ook mogelijk om de inname van voedingsstoffen per portie weer te geven. Dit systeem maakt het eenvoudig om te begrijpen hoeveel essentiële nutriënten, maar ook hoeveel caloriën je dagelijks binnenkrijgt, stelt de BLL. Over modellen die hetzelfde beogen zoals Nutri-Score is de organisatie minder te spreken.

Nutriscore

Een systeem zou voedingsmiddelen geen score moeten meegeven, bedrukt BLL-president Stephan Nießner. zoals Nutri-Score en het Britse verkeerslichtensysteem wel doen.” Zulke systemen moeten we uitsluiten in Duitsland, omdat ze niet de steun hebben van de meerderheid van de voedingsmiddelenindustrie, aldus Nießner. Maar omdat een nationaal voedselkeuzelogo vooralsnog ontbreekt bij onze oosterburen introduceerden een aantal voedingsmiddelenbedrijven waaronder Iglo, McCain en Danone de Nutri-Score op vrijwillige basis.

Iglo

Antje Schubert bestuursvoorzitter van Iglo Duitsland zegt hierover: “Consumenten willen een transparant en gemakkelijk te begrijpen etiketteringssysteem.” En dat is het van origine Franse etiketteringssysteem. “Als de politiek en het bedrijfsleven serieus een Europees voedselkeuzelogo willen dan moeten we consumenten Europese oplossingen bieden die tegemoet komen aan hun wensen”, stelt ze tegenover Foodnavigator.

Duitse Consumentenbond

De Duitse Consumentenbond (vzbv) is het met de Iglobaas eens: Nutri-Score kan wel eens een oplossing bieden. Vzbv-directeur Klaus Müller roept de Duitse federale overheid op een op de wetenschap gebaseerd model als Nutri-Score te steunen. De Duitse landbouwminister Julia Klöckner hapt nog niet gelijk toe. Geen van de bestaande voedselkeuzelogo’s bieden een “optimale oplossing voor de consument.” Ze gaf daarom het Max Rubner instituut opdracht een alternatief model om dit vervolgens te testen tegen de bestaande voedselkeuzesystemen in consumentenonderzoeken. 

Reageer op dit artikel