nieuws

FAVV voert traceerbaarheidsonderzoek uit

Wetgeving & Toezicht

Momenteel voert het FAVV een traceerbaarheidsonderzoek uit dat er voor moet zorgen dat alle producten van Offerman uit de Belgische markt worden genomen. Het agentschap volgt de situatie op de voet en staat regelmatig in contact met de bevoegde autoriteiten.

FAVV voert traceerbaarheidsonderzoek uit

Naast de informatie die de Nederlandse autoriteiten verstrekken ontvangt het FAVV ook informatie van Belgische operatoren in het kader van het systeem van autocontrole en meldingsplicht. Zo waarschuwde Albert Heijn het federaal voedselagentschap dat ze charcuterie van het merk WAHID heeft teruggeroepen van bij de consument.

Nieuwe productterugroepingen kunnen niet worden uitgesloten, afhankelijk van de resultaten van deze oefening. De consumenten worden daarom uitgenodigd om de terugroepberichten te raadplegen die in hun supermarkt zijn geplaatst of die via verschillende media, waaronder de Facebookpagina van het FAVV, worden verspreid.

99,2% van de monsters zijn conform.

Naast de autocontrole door de bedrijven voert het FAVV het hele jaar door controles uit op ziekteverwekkers. In 2018 werden 9155 levensmiddelenmonsters genomen voor analyse op Listeria, waarvan 99,2% in overeenstemming met de voorschriften zijn.

Voorzorgsmaatregelen voor mensen die risico’s lopen.

Volgens Sciensano zijn er jaarlijks ongeveer 75 gevallen van listeriose-infectie in België. Het aantal besmettingen blijft stabiel over de jaren heen. Listeria monocytogenes kan een ziekte, listeriose, veroorzaken, die de vorm kan aannemen van een matige gastro-enteritis tot een ernstigere vorm die in sommige gevallen dodelijk kan zijn.

Ouderen, zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand zijn bijzonder gevoelig voor de Listeria-bacterie. Daarom is het altijd raadzaam dat deze mensen geen risicovolle producten – zoals rauwe melk, kazen gemaakt van rauwe melk, gerookte vis (zalm, makreel, forel), gerookte worst, rauw vlees, rauwe vleesbereidingen, voorverpakte bladgroenten, voorverpakte gesneden meloen en groentescheuten – consumeren.

In het algemeen raadt het FAVV de consumenten aan om verse levensmiddelen in de koelkast te bewaren, de op de verpakking vermelde bewaartermijnen te respecteren en de door de fabrikant aangegeven bereidingswijze op te volgen. Het is ook aan te raden om voedsel goed te koken, te bakken of te verwarmen.

Reageer op dit artikel